3 Tips Voor Een Koel Huis in de Zomer
08 juli 2021 

3 Tips Voor Een Koel Huis in de Zomer

In de vorige blog heb je kunnen lezen met welke woonstijlen je de zomer in huis haalt. Maar nu je het zonnetje in huis hebt gehaald, hoe houd je de hitte buiten de deur?

Want laten we eerlijk zijn, zomer in Nederland betekent vooral veel benauwde en klamme dagen. Hoe fijn om dan een plek te hebben waar je de hitte kan ontvluchten!

Maar hoe houd je een koel huis in de zomer?

Je Huis Summerproof Maken

Het hele jaar kijken we uit naar de zomermaanden. Die langverwachte maanden waarbij ons koude kikkerlandje verandert in een land van barbecues, picknicken in het park en zwemmen in het meer.

Als je ’s avonds thuiskomt van een hele dag buiten te zijn geweest, is het tijd om te relaxen op de bank. Toch? Niet als je de deur openzwaait en de hitte vlaag komt je tegemoet! Want hoe fijn het ook is om thuis een plek te hebben om tot rust te komen, als het binnen aanvoelt als een oven, blijf je er liever weg.

Geen zorgen, met deze drie tips blijft jouw huis fris deze zomer.

Airconditioning is een van de meest energie verbruikende apparaten in huis. Ga voor een alternatief dat minder schade aan onze planeet toebrengt.

Denk bijvoorbeeld aan het wit verven van je dak! Je hebt je vast wel eens afgevraagd waarom bijna alle huizen in de tropen wit zijn of andere pastelkleuren hebben. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en de warmte veel beter dan donkere kleuren. Denk daarom je dak af met witte kiezels of witte dakbedekking.

Dit idee komt van Steven Chu, voormalig Minister van Energie van de Verenigde Staten. Een wit dak verlaagt niet alleen je energierekening, Steven Chu beweert dat je er ook de planeet mee redt. Hij zegt dat het effect van je dak wit verven hetzelfde is als het verwijderen van elk voertuig van de planeet voor 11 jaar. Woh!

Haal buiten naar binnen! Naast dat groen in huis rust brengt, kan het de temperatuur in huis met een paar graden doen dalen. Planten vangen zonlicht op en verdampen dit in water. Dit zorgt niet alleen voor een koeler huis, maar ook voor een betere luchtkwaliteit. Je hebt als het ware een airco in een pot. Zet die saaie pot in een stoere mand of hang je plant op, en je boho-look is compleet!

En niet alleen in huis beschermt groen je tegen de hitte, ook op, naast en tegen je huis. Denk hierbij aan klimplanten tegen de muur, een natuur-dak (een dak bedekt met planten en mos) en grote zonwerende bomen en planten in de tuin. Een betegelde tuin zorgt namelijk voor meer warmteweerkaatsing dan een tuin van gras, aarde en bomen.

Als het kwik overdag oploopt, is niets zo lekker om in een fris en koel huis thuis te komen.

De regel hiervoor is overdag alles dicht en uit. Waarbij je ’s avonds en ’s nachts de ramen tegen elkaar openzet om de koudere temperatuur binnen te laten, houd je overdag alles gesloten. De beste manier voor een koel huis in de zomer is vanaf buiten je huis te beschermen tegen de hitte. Draai de zonneschermen of luifels uit of zet een grote parasol neer.

Naast zoveel mogelijk dichthouden overdag, kan je ook zoveel mogelijk uitlaten. Een oven, magnetron en gasfornuis zijn echte warmtebronnen in huis. Verplaats je keuken naar buiten deze zomer; hoe gezellig is het om lekker te barbecueën in de tuin!

 

Nu je hebt gelezen hoe je jouw huis kan beschermen tegen de hitte, is het tijd om de 3 tips te implementeren. Want een koel huis in de zomer zal die benauwde en klamme dagen een stuk aangenamer maken. Maar dit betekent niet dat je de hele zomer binnen zit toch? In de volgende blog lees je meer over hoe je het buiten net zo fijn kan maken als binnen!

Reactie plaatsen
Laat je naam & e-mailadres achter 
Ontvang direct de
eenmalige kortingscode.