In Trends 2017 presenteert Adjiedj Bakas de belangrijkste trends op terreinen variërend van mode en reizen tot interieur en design. Een overzicht.
2017 – Het Jaar van de Haan
“Volgens de Chinezen is 2017 het Jaar van de Haan. Chinezen zien de Haan als een diepe denker, een zonderling met vreemde, soms uitmuntende ideeën. Hanen zijn schitterend uitgedoste figuren die graag in de schijnwerpers staan. Zij zijn scherpzinnig, georganiseerd, gedetailleerd en uiterst nauwgezet als het gaat om stijl en richting. Kortom: Haantjes timmeren aan de weg en doen alles om hun territorium zo prettig mogelijk maken. Hun inrichting is dan ook van alle moderne gemakken voorzien.”
TRENDS
Tiny Living
“De uit Amerika komen overwaaien trend van het tiny living krijgt ook in ons land voet aan de grond. Met name jongeren opteren voor een klein huis met allen de hoogstnoodzakelijke spullen. Het scheelt in de kosten en maakt mensen ook minder afhankelijk van hun bezittingen, en dat is iets wat de jongere generatie ziet zitten.
Ook in Nederland neemt superklein wonen een vlucht, of het nu gaat om tijdelijke of permanente woonruimte. Onder andere Alkmaar, Breda, Utrecht en Nijmegen hebben al locaties gereserveerd voor tiny houses. De kosten van een tiny house variëren enorm. Als je veel zelfdoet en materialen hergebruikt, kun je voor zo’n 20.000 euro iets moois in elkaar zetten. Dit zijn ook twee belangrijke aspecten van tiny living: iets heel persoonlijks maken, op een duurzame manier. Zo zijn oude zeecontainers bijvoorbeeld geliefd als bouwmateriaal. Een container hoeft niet meer dan 1875 euro te kosten, is weerbestendig, eenvoudig te schilderen en je knipt er zo ramen, deuren en zelfs hele schuifpuien uit. Het restmateriaal kan dan weer gebruikt worden voor een schutting of een veranda.
Tuinen everywhere
We maken tuinen waar we maar kunnen, op braakliggende terreintjes en dakterrassen. Zelf je eigen groente en fruit verbouwen blijft onverminderd populair. Sommige mensen kiezen hiervoor, omdat ze niet de bespoten groente uit de supermarkt willen, maar ook niet de belachelijke prijzen willen betalen van de natuurwinkel. Anderen willen gewoon een hobby die ze buitenshuis brengt. Daarnaast is je eigen boontjes doppen ook gewoon goedkoper.
Wie een eigen tuin heeft, spit die zo om tot moestuin. De betegeling, loungesets, buiten-keukens en terrasverwarmers die mensen de afgelopen in hun tuin plaatsten, gaan er weer uit, want we willen de tuin weer groen en natuurlijk en als het even kan ook productief. Dat is ook beter voor de afwatering, een niet onbelangrijk gegeven in deze tijden van extreem weer. Volgens Tuinbranche Nederland besteedden we als Nederlanders in 2015 maar liefst 3,5 miljard euro aan onze tuin en balkon. Voor mensen op bovenwoningen zijn er de traditionele volkstuincomplexen – waar wortelen en bietjes steeds vaker de heesters en bloembedden verdringen – die al kampen met lange wachtlijsten.
Urban farming is de oplossing en het aantal stadsboeren blijft onverminderd groeien. De stadsboeren maken braakliggende terreinen en lege daken (tijdelijk) geschikt voor landbouw en bieden daar kaveltjes of bakken te huur aan belangstellenden. Amsterdam heeft inmiddels zelfs de grootste dakmoestuin van Europa (zij het op een gebouw pal naast de A10, wat misschien weer niet de meest geschikte locatie is voor gezonde voedselproductie). De stadsboeren houden ook steeds vaker kippen, vee en bijen. Wat ze meer produceren dan ze zelf op kunnen, verkopen ze op boerenmarkten of aan chique restaurants die adverteren met hun verantwoorde keuken. Zo komt er weer wat geld bij de organisaties terug, die ook goed boeren met de verkoop van allerlei cursussen en doe-het-zelfpakketten: zelf groente en fruit inmaken, zelf worsten draaien, zelf brood bakken en natuurlijk zelf bierbrouwen. Oh ja, en wild plukken, want het aantal jagers onder stedelingen neemt ook nog steeds toe. Ook in 2017 schaft de pot als het even kan iets dat we zelf gegroeid of geschoten hebben.
Kweekleer op de catwalk
“Het zal me niet verbazen als we in 2017 het eerste kweekleren item op de catwalk zien.” Ellen Haeser, trendforecaster en expert op het gebied van mode, textiel en lifestyle, werpt alvast een blik op de modetrends van 2017: “Er zijn eigenlijk twee grote stromingen. Aan de ene kant is er zowel in de mode als in het interieur een enorme uitbundigheid, uitgesproken prints. Het is eclectisch, we zien hoe de ingrediënten van verschillende stijlen door elkaar worden gemixt. Je ziet bijvoorbeeld dat hooggesloten, romantische victoriaanse bloesjes met ruches en tierelantijnen worden gecombineerd met jeans en ruige sneakers.
Aan de andere kant is clean het toverwoord. Effen kleding in neutrale kleuren, zoals zwart, marine, wit of crème. En: bruin is helemaal terug van weggeweest. Het is zachter dan zwart maar wel mooi donker en makkelijk te combineren. Doordat die kleuren stil zijn, kun je meer variëren in volumes, lengtes en vormen.
In 2017 zie je steeds vaker seizoensloze kleding. Items waarin je kunt wonen en die je op allerlei manieren kunt dragen en mixen met andere kledingstukken.” Haeser merkt op: “Consumenten zien van alles om zich heen. De modetrends zijn een soort spoorboekje. Dan begint het pas. Ze zijn hongerig naar informatie: hoe kan ik iets combineren, past dat ene kledingstuk wel bij mijn stijl, waar kan ik het kopen? Consumenten willen geholpen worden. Ze gaan te rade in tijdschriften of in winkels en steeds vaker online en via sociale media.
Communities worden belangrijk; mensen vinden hun weg via vrienden of gelijkgestemden. De jeugd steekt bovendien vooral haar licht op bij bloggers en vloggers. Daarin zie je dat de vorm verandert. Tegelijkertijd verandert ook de boodschap: mensen willen dat de informatie op een prettige manier tot ze komt, ze willen geraakt worden, geprikkeld. Ze willen ook letterlijk experimenteren. Ik geloof daarbij in multichannel; mode moet op allerlei plekken aanwezig zijn en vooral dichtbij voelen. Kleinschaligheid is troef.”
Haeser kijkt graag nog wat verder in de toekomst: “Het holisme hangt ook in de modewereld in de lucht. De jaarlijkse trends zijn zo’n beetje als het weerbericht. Het gaat steeds meer om de eigen visie van een bedrijf of merk. Je kunt mensen niet meer indelen in doelgroepen. Je werkt voor mensen die echt in jou geloven, die je kunt grijpen. En consumenten zijn op zoek naar iets dat specifieke wat bij hen past; ze willen niet meer mee met de meute. Voor merken en winkels geldt dan ook: ken je eigen kracht, heb een goed verhaal en draag die bevlogenheid uit. Dan kun je een mooie plek verwerven tussen de mode als kunst en de confectie.”
Meer weten over de trends in 2017, hier kun je het boekje van Adjiedj Bakas bestellen, zo lang de voorraad strekt en slechts €9,95,-. Ook leuk als relatiegeschenk of als cadeautje tijdens de feestdagen.