Je steentje bijdragen aan onze planeet met een duurzaam interieur
22 juni 2021 

Je steentje bijdragen aan onze planeet met een duurzaam interieur

Met hele bossen die verdwijnen, bergen plastic dat rondzwerft in zee, en dieren die gedood worden voor hun huid, is onze planeet in gevaar.

Een groot deel van dit probleem ligt bij ons interieur. Zeldzame bomen worden gekapt voor exclusieve tafels en de huid van dieren wordt gebruikt voor vloerkleden. Gelukkig worden we ons hier langzamerhand steeds bewuster van.

Duurzaamheid en ecologische keuzes worden een steeds groter onderdeel van onze maatschappij. Dit zien we ook terug in duurzaam wonen. Naast meer aandacht voor energiezuinige opties zoals zonnepanelen, kiezen ook steeds meer consumenten voor een duurzaam interieur.

Maar hoe maak je een duurzame keuze bij het kopen van woonaccessoires? Wij leggen het uit!

Wat is een duurzaam interieur?

Duurzaamheid speelt elk jaar een steeds grotere rol bij alles wat we doen als consument en producent. Dit blijkt uit het rapport van het Capgemini Research Institute. Hierin staat dat 79% van de consumenten hun koopgedrag verandert op basis van sociale verantwoordelijkheid, inclusiviteit of de impact op het milieu.

We zien dit terug in de toenemende populariteit van duurzame meubels en woonaccessoires van natuurlijke materialen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat 64% van de consumenten gelukkig wordt van het kopen van een duurzaam product (en zelfs 72% van de 25-35-jarige).

(Bron: Capgemini Research Institute) 

Een duurzaam interieur bestaat uit meubels en accessoires die beperkte- of geen schade toebrengen aan onze planeet. Do good, feel good. Maar ook het kiezen van tijdloze meubels in plaats van tijdelijke trendy meubels is een groot deel van een duurzaam wonen.

Geen gegraai meer, maar een wereldwijde opmars van mensen die elkaar willen helpen om er niet alleen zelf beter van te worden, maar ook anderen te laten delen in succes. Dit is niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor onze portemonnee.

Woonaccessoires van natuurlijke materialen

Woonaccessoires heb je in alle soorten en maten; van synthetisch tapijt, plastic opbergbakken tot manden van eerlijke materialen. Eerlijke materialen zijn natuurlijke en gerecyclede materialen, de basis van duurzaam wonen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan bamboe, riet, zeegras, rotan, katoen en jute. Deze materialen zijn sterk, slijter minder snel en hebben dus een langere levensduur.

Een tapijt of vloerkleed van bijvoorbeeld polyamide of een ander synthetisch materiaal heeft een lang afbreektijd. Dit terwijl een vloerkleed van jute, katoen of bijvoorbeeld zeegras juist snel afbreekbaar is, makkelijk gerecycled kan worden en dus een kleiner effect heeft op ons milieu.

Zeegras – een duurzaam materiaal voor je interieur

Ons favoriete materiaal bij Yoshiko is dan ook zeegras. Deze natuurlijk vezel is precies zoals de naam al zegt, een gras dat groeit in de zee of in gebieden met zout water. Aangezien Indonesië en Bangladesh toegang hebben tot een groot aantal zout water gebieden, is zeegras hier in overvloed aanwezig.

Het is een duurzaam materiaal voor je interieur dat vooral heel populair is voor het maken van stijlvolle en sterke manden. Niet alleen doordat zeegras een sterk materiaal is dat uitstekend geweven kan worden, maar ook doordat het gemakkelijk en op een natuurlijke manier geverfd kan worden in een heleboel kleurstellingen.

Daarnaast kan zeegras als materiaal goed tegen water in tegenstelling tot bijvoorbeeld sisal. Het knoeien van water of andere vloeistoffen op sisal kan een lelijke vlek geven, dit gebeurt niet bij bijvoorbeeld een douchemat of plantenbak van zeegras.

Bewust kiezen, duurzaam en tijdloos

Maar hoe weet je nou of je meubels of woonaccessoires duurzaam zijn? Bij het aanschaffen ervan is het goed om te kijken naar het materiaal en het onderhoud ervan.

Je kan jezelf en/of de verkoper de volgende vragen stellen:

  • Van welk materiaal is het gemaakt?
  • Waar komt dit materiaal vandaan?
  • Door wie is het geproduceerd en wat zijn hun omstandigheden?
  • Is het praktisch in gebruik en hoe lang gaat het mee?
  • Hoe is het verpakt en vervoerd?

Laat je bij de keuze van je meubels of woonaccessoires niet te veel leiden door wat in de mode is. Een trend is vaak van korte duur, wat nu ‘in’ is, kan een volgend seizoen weer ‘uit’ zijn. Het gevolg is dat je accessoires en meubels een korte gebruiksduur hebben, niet echt duurzaam wonen.

Gelukkig zijn natuurlijke materialen minder trendgevoelig. Het geeft elk interieur een rustige natuurlijke uitstraling en raakt niet uit de mode. Want inspiratie uit de natuur verveelt nooit!

Ook jij kan het verschil maken! Jij hebt zelf de keuze voor welk materiaal je kiest voor in jouw duurzaam interieur en kan zo bewust een steentje bijdragen aan het behoud van onze planeet. Wil je zien wat wij met zeegras doen? Bekijk dan bijvoorbeeld onze bestseller mand Bandung!

Reactie plaatsen

Wil je 10% korting op je eerste bestelling?

Laat je naam & e-mailadres achter 
Ontvang direct de
eenmalige kortingscode.