Alles over de Zeegras Mand Bandung
10 maart 2021 

Alles over de Zeegras Mand Bandung

#Bandung manden; komen die ook uit Bandung?

Onze Bandung manden zijn een van onze bestsellers. Deze opbergmanden zijn de grote favoriet van velen! Met liefde worden ze handgemaakt in Indonesië; maar komen ze dan ook uit Bandung? En zijn ze nu handgemaakt van riet, rotan of zeegras? Op al deze vragen krijg je vandaag antwoord. Ik neem je mee naar tropisch Indonesië!

Bandung manden; waar komen ze nu vandaan?

In de jungle op het eiland Java, worden al onze Bandung manden met liefde handgemaakt door vrouwen die hiermee een beter inkomen genereren voor hun gezin. De mannen zijn vaak boer, verbouwen wat rijst en andere groentes, hebben wat vee. Dus zijn wat voedsel betreft meestal zelfvoorzienend qua levensonderhoud. Verder leven in eenvoudige houten huizen, al dan niet zelf gebouwd. Maar de school voor de kinderen moet ook betaald en als iemand ziek is, betekent dit, zoals in heel Azië geen inkomen. Daarom is het belangrijk dat de vrouwen naast hun huishouden ook werken, maar dan van huis uit.

Zeegras, riet, rotan ; ik zie door de bomen het gras niet meer!

De Bandung manden worden gemaakt van natuurlijk zeegras, dat is de natuurlijke kleur bruin. Als het zeegras geplukt wordt is het nog groen overigens. Het gras wordt op de kant in de zon gedroogd en wordt dan bruin. Op dat moment is het klaar om naar de jungle te transporteren. Rotan is de stengel van een andere plant en riet is een verzamelnaam voor grassen. Maar om het nog gecompliceerder te maken: zeegras groeit helemaal niet in zee, en wordt ook wel oliefaits gras genoemd, vanwege de Latijnse benaming voor dit type gras. Als je naar zeegras uit Bangladesh kijkt zie je verschil met het type dat in Indonesië groeit. Kortom, behoorlijk complex en daarom maakt het ons niet uit welke naam je kiest. Of dat nu riet, olifantsgras, zeegras of rotan is. Als je Bandung zegt, dan weten we al wat jij bedoelt, hier op ons hoofdkantoor in Nieuwegein.

Wat is die andere kleur die ik op deze Bandung mand zie?

Het bijzondere van deze opbergmand is dat deze uit meerdere kleuren bestaat; zo hebben wij diverse patronen gemaakt met recycled plastic in wit, grijs of heel donkerbruin. Wij zijn voor het gebruik van natuurlijke materialen en daar waar de natuur ons niet in kan voorzien, hergebruiken we materialen; dat noemen we upcyclen.

Geen kinderarbeid ! Maar hoe weten we nu zeker dat de vrouwen de Bandung manden maken en niet de kinderen van de buurvrouw bijvoorbeeld?

Net als iedere moeder zijn de Indonesiërs trots op hun kinderen en willen ze niets liever dan dat zij een betere toekomst krijgen dan de ouders zelf. Zoals in bijna heel Azië is het gebruikelijk dat de kinderen als ze eenmaal werken na hun studie de verzorging van de ouders op zich nemen. En daarom alleen al zal een moeder niet snel haar kind of buurkinderen laten werken. Daarnaast is het materiaal stug en daarom niet makkelijk een mand te vlechten als je niet voldoende kracht in je handen hebt. Wij houden intens contact met onze makers want liever zien we ze veilig in een gezamenlijke werkplek, maar in de jungle werkt dat nu eenmaal niet. Onze locale dame bezoekt regelmatig de gezinnen en is zelfs op de hoogte van de laatste nieuwtjes in de dorpjes want ook in de jungle gaat goed maar ook slecht nieuws als met de tam tam, snel door het dorp. En zo weten wij zeker dat alles op een eerlijke manier vervaardigd wordt, ook hier in de jungle van Indonesië.

Reactie plaatsen

Wil je 10% korting op je eerste bestelling?

Laat je naam & e-mailadres achter 
Ontvang direct de
eenmalige kortingscode.