Over Yoshiko

Lisa van Roode

Lisa van Roode is de oprichtster van Yoshiko. Zij werkt al jarenlang in de mode, waar ze voor bekende winkelketens grote volumes T-shirts, spijkerbroeken en andere kledingstukken produceert in het buitenland. Onderweg kwam ze veel wantoestanden tegen in fabrieken en ateliers. Het gevoel van onrecht bleef aan haar knagen als ze door de straten van Dhaka reed langs krotten- en sloppenwijken waar zwerfkinderen op zoek zijn naar een beter bestaan.

Met de oprichting van haar eigen home ware label Yoshiko besloot Lisa wat terug te doen voor de kinderen in Bangladesh. Yoshiko staat voor accessoires in huis, gemaakt van natuurlijke materialen als zeegras, waar er daar enorm veel van is, zodat de lokale bevolking op een eerlijke manier iets kan verdienen. Voor Yoshiko wordt zeegras bijvoorbeeld bewerkt en gevlochten tot de mooiste manden waar wij hier onze planten inzetten of de was ingooien.

Hoe komt een nuchtere Hollandse zakenvrouw als Lisa van de Bollenstreek terecht in Azië? Na de kunstacademie vloog ze jarenlang in opdracht van Nederlandse merken en winkelketens, als styliste en later als inkoper, heen en weer tussen Schiphol en Azië. Tot ze in 2006 werd gevraagd om op een sourcing kantoor in Shanghai te komen werken. Yes, China, here I come!

We reizen de hele wereld over. Thuis keren we terug naar basis. Collectief ontstaat er een vernieuwd bewustzijn. Geen gegraai meer, maar een wereldwijde opmars van mensen die elkaar willen helpen om er niet alleen zelf beter van te worden, maar ook anderen te laten delen in succes. Deze trend vind je terug in ons merk.

Yoshiko staat voor kwaliteit van leven, van minder stress naar meer innerlijke rust. Daar sluit onze collectie naadloos op aan. Home ware met net dat vleugje extra luxe waardoor je geïnspireerd raakt in je eigen huis.

Thuis waarborgt de essentie van het leven. Je kunt er ontspannen, je zintuigen kalmeren. Relax mode ‘on’. Mooie spullen voor thuis dat is waar wij het voor doen. Zodat jij je kunt omringen met home ware die lekker voelt, goed ruikt en er trendy uitziet. Thuis is veilig, thuis ruikt lekker, thuis voelt fijn. Thuis omring je je met accessoires waar je hart bij ligt.

En dat is Yoshiko, een home ware merk met een vleugje spiritualiteit, met diepgang en passie, maatschappelijk bewustzijn en gevoel voor design. Omdat we graag ons steentje willen bijdragen aan een mooiere wereld.Yoshiko is oosters en westers. Past bij oud én modern. Is exclusief en toch toegankelijk. Affordable Luxury.

In 2006 was de economie in China booming. Lisa wilde dichter bij de bron zitten en zo werd deze stoere dame de belangrijkste schakel tussen Chinese kledingfabrikanten en bekende Nederlandse winkelbedrijven. Dat was een zeer dynamisch proces om van dichtbij mee te maken. Een tijd ook waarin ze veel werkervaring opdeed en alle uithoeken van China zag. Binnen een aantal jaar had ze haar eigen sourcing kantoor, tot de meeste Nederlandse klanten besloten om hun productie in Bangladesh onder te brengen. Lisa verhuisde mee en ging in Dhaka wonen en werken. Toen de klus was geklaard, stond Lisa niet te springen om naar Nederland terug te gaan en besloot in Azië te blijven wonen.
Door haar skills beschikt Lisa over een enorm netwerk van katoenproducenten tot stoffenfabrieken en van assemblageateliers tot designers. 

Nu zet ze die allemaal in om Yoshiko te lanceren.

De Asian lifestyle, yes, wie wil dat nou niet? Lisa koos voor Thailand als new destination. Met iedere dag een aangename temperatuur en oneindig vaak met je voeten in het water op een van de vele bounty stranden. Lisa en haar man ontwierpen een eigen huis op het Thaise eiland Phuket. Behalve dat het er zalig wonen is, is daarvandaan vliegen naar Dhaka, Hongkong of Bangkok een piece of cake. Ondanks dat Lisa vaak zware reizen maakt langs de fabrieken in deze plaatsen en regelmatig moet bijtrekken van de jetlag als ze haar klanten in Europe heeft bezocht, beschikt ze toch nog over voldoende energie om dingen ernaast te doen. Zo ontstond haar idee om op Phuket om een eigen home ware label op te richten. Yoshiko!

Bij het produceren van Yoshiko artikelen werken wij volgens de hoogste standaarden. De natuur vormt de bron van onze ideeën en we overtuigen ons er bij iedere productieronde van dat we die met respect behandelen. Daarom werken we uitsluitend met duurzame, organische materialen of met veilige alternatieven als de natuur hier niet in kan voorzien.

We gebruiken recyclebare en waar mogelijk biologisch afbreekbare verpakkingen voor onze tasjes, inpakpapier en cadeaudozen.

We werken alleen met fabrieken samen die onze ethische waarden respecteren en die op hun eigen werkvloer ook handelen volgens onze filosofie en principes. We zien er strikt op toe dat onze regels ten aanzien van mensen en materiaal worden nageleefd. We zijn zelf ter plaatse om dit te controleren. We zijn uitdrukkelijk tegen kinderarbeid en iedere vorm van werken onder dwang, ongeacht leeftijd. We verwachten van onze zakenpartners dat ze hun mensen met respect en waardigheid behandelen.

Zakendoen is volgens ons fairplay en fairpay.

Yoshiko pin

null


Op onze hangtags vind je ons beeldmerk; deze handgemaakte lotus bloem staat symbool voor onze bijdrage aan kansarme studenten uit de sloppenwijken van Dhaka.

Bijna al onze producten hebben zo’n mooie handgemaakte pin die je kunt pinnen op je jas, tas of aan een vriend of familielid kunt geven. Met onze lotus laat je zien dat je onze producten koopt en hiermee automatisch ons goede doel steunt.

Wij laten deze pins voor een eerlijke prijs maken bij de stichting Vialisa.
Hoe meer producten wij verkopen, hoe meer studenten wij kunnen supporten.

Laat hier onder je naam & e-mailadres achter en ontvang direct de eenmalige kortingscode.

Your information is safe with us