Tuinieren Vermindert Stress, Goed Voor Lichaam én Geest
14 juli 2021 

Tuinieren Vermindert Stress, Goed Voor Lichaam én Geest

In de vorige blog heb je kunnen lezen hoe je jouw tuin en huis één geheel maakt. Nu je meer leefruimte in de zomer hebt gecreëerd, is het tijd om je binnen leven naar buiten te verplaatsen. Want in deze roerige tijden, met schrikbarende cijfers van depressies, angststoornissen en burn-outs, hebben we allemaal meer behoeften aan de rust van de natuur. Tuinieren vermindert stress, het is bewezen dat iets simpels als tuinieren je mentale gezondheid verbetert. Hoe? Dat lees je hier!

Tuinieren Is Goed Voor Lichaam en Geest

Niets zo heerlijk om tijdens die mooie zomerdagen in je tuin of serre of op je balkon en veranda te zitten. De frisse zomerlucht, het zonnetje op je gezicht, fluitende vogels om je heen en heerlijk geurende bloemen. Kan het nog beter?

Jazeker, want het daadwerkelijke bezig zijn in je tuin is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, het is ook een goede work-out.

De Natuur in Tegen Stress en Ziektes

Met 1,3 miljoen mensen met burn-out verschijnselen, is het vandaag de dag des te belangrijk om manieren te vinden om met stress om te gaan. Chronische stress draagt namelijk bij aan mentale- en lichamelijke ziektes als depressies, hartaandoeningen, kanker en diabetes.

We weten allemaal dat lichaamsbeweging zorgt voor minder kans op het ontwikkelen van deze ziektes. Maar word je niet echt warm van hardlopen en gewichten heffen in de sportschool? Ga dan de natuur in tegen stress en ziektes! Tuinieren vermindert stress en is de perfecte combinatie tussen beweging en natuur.

Tuinieren is goed voor lichaam en geest. Onkruid wieden, bloemen en planten zaaien, zakken aarde tillen, omspitten, harken, en bomen snoeien. Hiermee verbrand je aardig wat calorieën en het draagt tevens bij aan je conditie, kracht en handvaardigheid!

Daarnaast is tuinieren een soort meditatie; je bent gefocust op wat je doet en het leidt je af van de dagelijkse zorgen. Dit alles terwijl je geluiden uit de natuur hoort en heerlijke geuren ruikt.

Groen en Natuur Als Werkpauze

Waar onze voorouders sterk verbonden waren met de natuur en hier het grootste gedeelte van de dag doorbrachten, zitten wij voornamelijk binnen in (ver)stedelijke gebieden met weinig groen om ons heen.

Dit terwijl er tijdens deze Corona-crisis steeds meer behoefte is aan groen dichtbij huis.

Het blijkt dan ook dat mensen die in een groene omgeving wonen minder vaak naar de huisarts gaan en minder last hebben van mentale- en lichamelijke ziektes.

Dus als je meeting naar meeting hebt gehad en weer eens uren aan een stuk hebt gewerkt, is het tijd om naar buiten te gaan! Ga naar een park of bos in de buurt of pak je tuinhandschoenen en ga aan de slag. Plant wat bloemen, werk in je moestuin, trek het onkruid uit de aarde en maai het gras. Dit is niet alleen leuk, tuinieren vermindert stress doordat het je cortisolniveau verlaagt (het stofje dat je lichaam aanmaakt als reactie op stress).

Creëer Een Zen-Tuin

Je tuin, balkon of veranda om even helemaal tot rust te komen. Hoe doe je dit het beste?

Creëer een zen-tuin waar je yoga en mediatie kan doen of hang bijvoorbeeld een hangmat op voor een siësta tijdens je werkpauze. Geniet van de zon op je gezicht en trek je even helemaal terug van de dagelijkse realiteit. Dit kan het beste door alle zintuigen te prikkelen. Zet een fonteintje neer zodat je kabbelend water hoort, zorg voor veel bloemen om je heen om vogels aan te trekken, en plant bijvoorbeeld lavendel voor een heerlijke geur.

Tot slot, bedek die koude ondergrond van je balkon, veranda of tuin met een mooi kleed voor een tropisch sfeertje, waarop je lekker kan luieren, mediteren of simpelweg naar de lucht kan staren.

Nu je weet dat groen een positief effect heeft op je lichaam en geest, is het tijd voor actie. Tuinieren vermindert stress, dus vervang je tegels in je tuin en op je balkon of veranda voor gras, bomen, planten en misschien zelfs een moestuin en ga deze zomer vaker tussen het groen werken!

Reactie plaatsen
Laat je naam & e-mailadres achter 
Ontvang direct de
eenmalige kortingscode.