Ken je dat? Je koopt de meest trendy producten van bekende merken en komt er door een nieuwsartikel achter dat deze gemaakt zijn onder barre omstandigheden. Door jonge kinderen in fabrieken die zo slecht onderhouden zijn dat er regelmatig eentje instort tijdens de werkdag.
Een enorm gevoel van onrecht komt over je heen. Onwetendheid en weinig transparantie in de woonbranche maakt dat dit anno 2021 helaas nog steeds voorkomt.
Hoe fijn zou het zijn om je niet druk te hoeven maken over het kopen van hip interieur! Dit kan gelukkig steeds vaker door woonmerken die transparantie geven over hun productie van fairtrade meubels en woonaccessoires.
Maatschappelijk Bewustzijn
Tijdens de corona pandemie is het duidelijk geworden dat veel van onze productieprocessen uitbesteed worden aan ontwikkelingslanden. Omdat de arbeid daar goedkoper is en er minder regels en wetten zijn. Hierdoor wordt het voor consumenten steeds lastiger om een maatschappelijk verantwoorde keuze te maken bij de aanschaf van producten.
Als consumenten stellen we gelukkig steeds vaker de vraag hoe duurzaam en fair onze aankopen nou eigenlijk zijn, er komt meer maatschappelijk bewustzijn. En niet meer alleen bij die mooie sneakers en chocoladerepen in de supermarkt, maar ook steeds meer bij onze inrichting.
Consumenten die voor een duurzame inrichting kiezen met fairtrade meubels en woonaccessoires, zijn vaak ook de mensen die bewust bezig zijn met andere duurzame handelingen. In plaats van zomaar dingen weggooien, dit recyclen; in plaats van graaien in bergen goedkope shirts, kiezen voor een tijdloos mode item; en in plaats van plastic producten aanschaffen, meer producten van natuurlijke materialen kopen.
Dit zijn allemaal handelingen die bijdragen aan een betere wereld. Waardoor niet alleen onze planeet en haar inwoners beter worden, maar ook jij een beter gevoel overhoudt aan jouw koopgedrag. Want natuurlijk zijn goedkopere producten mooi meegenomen, maar niet als deze gemaakt worden zonder enig respect voor onze planeet en mensen.
Hoe Fair Zijn Producten Eigenlijk?
Een product kan op eerste oogopslag fair lijken, bijvoorbeeld omdat het gemaakt is van een natuurlijk materiaal zoals zeegras, maar kan ondertussen wel zijn gemaakt onder barre omstandigheden.
Vooral meisjes en vrouwen worden flink uitgebuit. Ze moeten onwijs hard en lang werken zonder pauze voor een loon waarmee ze niet eens hun gezin kunnen voeden. Tijd om hun kinderen om te voeden, hebben ze hierdoor ook niet. Met als resultaat dat deze kinderen vaak op straat leven waar ze geronseld worden om te werken of bijvoorbeeld de prostitutie in te gaan.
Dit alles zag de oprichtster van Yoshiko, Lisa van Roode, gebeuren tijdens de periode dat ze voor grote kledingmerken in Azië werkte. Het gevoel van onrecht bleef aan haar knagen als ze door de straten van Dhaka reed langs krotten- en sloppenwijken waar zwerfkinderen op zoek zijn naar een beter bestaan.
Met de oprichting van haar eigen home ware label Yoshiko besloot Lisa de gemeenschap in Bangladesh te ondersteunen. Alle producten van Yoshiko zijn dan ook gemaakt van duurzame- of gerecyclede materialen. Die niet alleen rechtstreeks uit de natuur komen, maar die vervolgens ook op een veilige en eerlijke manier geproduceerd worden tot de mooiste fairtrade meubels en woonaccessoires.
Waarom Fairtrade Meubels en Woonaccessoires?
Fairtrade meubels en woonaccessoires zijn producten die ontwikkeld en geproduceerd zijn met het oog op een gezondere wereld. De natuur, mensen en materialen dienen met respect en waardigheid behandeld te worden, in elke fase van het productieproces. Dit betekent absoluut geen tolerantie voor kinderarbeid of elke andere vorm van werken onder dwang, ongeacht leeftijd.
En daar staat Yoshiko voor, een merk met een sterk maatschappelijk bewustzijn. Bij het produceren van Yoshiko artikelen wordt er volgens de hoogste standaarden gewerkt. Zo wordt er alleen samengewerkt met fabrieken die de ethische waarden van Yoshiko respecteren en hiernaar handelen.
Een van die waarden is dan ook dat de arbeidslieden goed betaald krijgen. De fabrieken waarmee Yoshiko werkt, betalen hun werknemers 30% meer dan marktconform. Daarnaast komen ze in aanmerking voor een bonus, namelijk een deel van de winst. Dit zorgt ervoor dat het inkomen van gezinnen stijgt en ouders niet genoodzaakt zijn hun kinderen aan het werk te zetten.
Een typisch voorbeeld van een fairtrade woonaccessoire van Yoshiko is de mand Lombok. Gemaakt in Indonesië door mannen en vrouwen die met passie zeegras groeien en bewerken tot een hip product dat in Westerse landen gebruikt wordt als bijvoorbeeld plantenbakken en opbergmanden.
Hoe goed zou jij je voelen als je weet wat jij bijdraagt aan het leven van mensen in ontwikkelingslanden door jouw fairtrade meubels en woonaccessoires. Dat kan met Yoshiko!